Slijtage? Hoe kan dat nu?

Juist omdat een (hand)geborduurd vaandel zo’n bijzondere symboliek heeft en met zoveel liefde en vakmanschap gemaakt is, hoort het met zorg behandeld te worden. Dat betekent dat het binnenshuis droog en uit het zonlicht hoort te hangen, en dat het buiten indien nodig beschermd moet worden. Bij ieder vaandel hoort een doorzichtige, op maat gemaakte, Velcro-hoes voor bescherming. Bij neerslag houdt deze hoes het vaandel droog. Na gebruik dient het vaandel altijd zonder Velcro-hoes, liefst hangend, opgeborgen te worden. Een handgeborduurd vaandel kan, mits goed onderhouden en opgeborgen, een leven lang mee!
Is een vaandel onverhoopt toch te veel blootgesteld aan de elementen, of is het door het verstrijken van vele tientallen jaren sleets geraakt, dan kan het in oude luister hersteld worden. Bij onze zeer ervaren restaurateurs wordt er met liefde aan gewerkt.

vaandels-home

Wat houdt het restaureren en conserveren in?

Voor het restaureren van vaandels, ook religieuze vaandels, hebben wij zeer uitgebreide expertise in huis. We werken samen met de beste, zeer betrouwbare restaurateurs en met de meest geoefende borduursters. Zij zijn bovendien bekend zijn met de kerkelijke signatuur. Samen herstellen ze vaandels zodanig, dat alle door slijtage en gebruik ontstane beschadigingen gerepareerd worden. Dankzij onze jarenlange ervaring wordt een kostbaar vaandel weer als nieuw en kan het weer jarenlang mee.

Soms wil men een oud vaandel niet meer gebruiken maar wel weer zodanig laten herstellen dat het bijvoorbeeld tentoongesteld kan worden, en dat verder verval stopt. Ook daarin zijn wij gespecialiseerd. Oude vaandels worden door ons geconserveerd in ons eigen atelier. Zo zorgen we ervoor dat uw vaandel professioneel bewaard blijft voor het nageslacht. Vaak wordt er, nadat een vaandel geconserveerd is, een gebruikskopie gemaakt van het originele vaandel.